Популярні cтилі одягу 2023: види та особливості

Як не крути, а зовнішність складає перше враження при знайомстві. Люди звертають увагу на стиль одягу, аксесуари та вміння комбінувати різні речі між собою. Який саме образ вибрати на сьогодні — залежить від ваших побажань. Використовуючи різні прийоми, ви можете стати центром уваги чи уникнути небажаної розмови, отримати престижну роботу чи завести нових друзів. Розповідаємо докладніше про популярні стилі одягу і про ситуації, в яких вони будуть доречними.

Що таке стиль одягу?

Стиль одягу — це комбінація певних елементів, яка дозволяє отримати цілісний і гармонійний образ. Його основу складають ваші вподобання, захоплення, натхнення та мрії. Але гардероб також формується з урахуванням віку, особливостей зовнішності, силуету фігури, професії, способу життя й інших факторів. 

Сучасні стилі одягу орієнтовані не тільки на зовнішню красу, але й на комфорт. Дизайнери докладають максимальних зусиль, щоб кожна річ у вашому образі була максимально зручною. І все ж існують обмеження. Саме тому вам треба тримати напоготові принаймні дві–три комбінації — для повсякденного використання, спорту чи іншої фізичної активності, так для світських заходів.

Основні стилі одягу:

1. Кежуал

Повсякденний образ без претензій на шик і блиск. Максимально практичний і комфортабельний. Класичний одяг у стилі кежуал — це джинси й футболка. Влітку можна використовувати шорти або короткі однотонні спідниці, а взимку — пуховики й пальто. 

Перевага стилю кежуал полягає в його універсальності. Сучасна мода дозволяє носити такий одяг вдома, на вулиці, в кафе й ресторанах, на виставках і на роботі, якщо це дозволяють правила фірми. Додатковими плюсами будуть доступні ціни, простота догляду за речами й можливість комбінувати майже будь-які предмети у вашому гардеробі.

2. Діловий

Створений спеціально для офісів, але сьогодні не обмежується ними. Діловий стиль одягу — це прямі брюки й спідниці середньої довжини, світлі блузи й сорочки, жакети й піджаки. Він може здаватися досить одноманітним, тож ви можете розбавляти його невеликими яскравими аксесуарами — брошками, дизайнерськими сумочками, шарфами чи ременями. 

Діловий стиль одягу може бути для вас звичним, якщо ви хочете підкреслити свою серйозність, стабільність і відданість улюбленій справі. Він створює образ успішної людини та допомагає отримати згоду співбесідників у важливих питаннях. Однак для більшості людей він буде своєрідним бар’єром, тож завести з ним нові дружні стосунки буде складно.

3. Класичний

Щоб зрозуміти, що це за стиль в одязі, зверніть увагу на моду попереднього покоління. Наразі класикою вважаються брючні костюми, спідниці рівного крою, однотонні сорочки, приталені сукні та прості мінімалістичні аксесуари. Характерна риса класичного одягу — використання дорогих натуральних тканин або комбінованих матеріалів з мінімальним вмістом синтетики. 

Популярний стиль з нещодавнього минулого допоможе вам створити будь-який образ — спокійний, відвертий, яскравий чи романтичний. Він покаже оточуючим, що ви любите стабільність у житті, цінуєте приємні моменти та часто звертаєтесь до ностальгічних спогадів.

4. Етно

Це не просто окремий напрямок, а різноманітні стилі одягу, характерні для певних культур. Наприклад, в Україні — це вишиванки, довгі червоні спідниці, білі сорочки, прикраси з квітів і прості яскраві аксесуари. Але ви можете вибирати й альтернативи, орієнтуючись на смаки інших народів — європейських, американських, азійських чи африканських. 

Звичайно, етнічні стилі в одязі враховують вимоги часу. Такий образ не створює для вас жодних незручностей — він поєднується зі зручним покроєм та якісними матеріалами. Але гардероб у романтичному стилі з народними акцентами буде доречним скоріше для прогулянок і розваг. На роботі чи на світському заході він буде привертати до вас небажану увагу.

5. Вінтаж

Щоб зрозуміти, що це за напрямок, візьміть класичний стиль і поверніться ще на 1–2 покоління назад. Наразі вінтажним вважається одяг 50–70-х років. Це широкі сукні та спідниці, сорочки в клітинку, шляпки з вуалями, довгі шкіряні рукавиці та туфлі на високих підборах. 

Вінтажні мотиви можна використовувати у вечірньому, діловому чи повсякденному стилі. Але він вимагає від вас дотримуватися цілісного образу. Подібні стилі одягу для жінок потребують ретельного підбору зачісок, макіяжу та аксесуарів.

6. Спортивний

Максимум руху, максимум практичності, максимум комфорту. Спортивний стиль — це костюми, шорти, футболки, кофти й штани, що облягають тіло. Такий одяг виготовляється з синтетичних матеріалів, які відводять піт від тіла, швидко висихають та легко відновлюють свою форму після розтягування. 

Наразі спорт впливає на основні стилі одягу, роблячи їх більш зручними. Саме тому ви можете зустріти людей у тренувальних костюмах у кафе та навіть в офісах IT-компаній. Але такі популярні речі навряд чи підійдуть для визначних подій — це буде виглядати так, ніби ви лінуєтесь підібрати більш доречний образ.

7. Мінімалістичний

Придивіться, які є стилі одягу в гардеробах видатних людей, звернувши особливу увагу на молодих мільярдерів. Так, ми кажемо саме про Марка Цукерберга, Ілона Маска й Тіма Кука. Вони сформували власні напрямки моди, в які входять прості недорогі речі нейтральних відтінків — футболки й поло, сині джинси й чорні прямі брюки. А головне — подібні види стилів одягу обходяться майже без аксесуарів. 

Ви також можете вибрати для себе еталон моди серед сучасних зірок. Головне — підібрати елегантний мінімалістичний одяг, який буде відповідати особливостям вашої зовнішності й фігури. Актуальна порада — ви можете дещо змінювати фасони, але зберігати постійну кольорову гаму.

8. Альтернативний

І знову ми кажемо про різні стилі одягу, які можна об’єднати в одну групу:

  • бохо — образ хіпі 1960-х років. Просторі сукні з етнічною вишивкою, заплетене волосся, туфлі без підборів, недорогі аксесуари зі шкіри;
  • гранж — речі з середини 1990-х. Як і всі стилі одягу того часу, він далекий від гламуру — в ньому використовуються рвані джинси, тканини з ефектом бруду, розтягнуті светри й кеди;
  • готичний — відсилає нас до XIX сторіччя чи початку XX. Його характерні ознаки — домінування чорного кольору, помірна відвертість фасонів і загадковість образу.

Альтернативні стилі одягу для дівчат завжди популярні, адже вони дозволяють висловити свій протест проти масової культури. Для когось це стає тільки певною фазою в житті, а для когось — справжнім захопленням, яке й надалі впливає на формування гардеробу.

Яким стилям одягу надають перевагу дівчата та жінки?

Знаючи, що таке стиль одягу, ви вже можете знайти відповідь на це питання. Все індивідуально — кожна людина має свої смаки та вподобання. Але багато чого залежить від віку. Так, молоді дівчата частіше вибирають альтернативні, етнічні та спортивні образи, тоді як дорослі жінки — класичні, ділові та вінтажні. 

Але вам не обов’язково ставити для себе рамки та обмежуватися певними образами. Адже, Існують різні види стилів. Ви можете експериментувати чи шукати натхнення на сторінках модних журналів. Багато цікавого можна отримати з кіно, серіалів та блогів. На сайті українського бренду Maritel’ ви знайдете корисні поради, які допоможуть вам створити власний досконалий стиль.

Дата публікації: 15.08.2023
Поділитися у соц. мережах:
Рекомендовані товари
Переглянути ще