Стиль Сasual – Зручність та Комфорт у Повсякденному Гардеробі

Стиль одягу кежуал існував завжди. Неможливо точно сказати, коли й де він виник, адже у всі часи знаходились люди, які хотіли вдягатися максимально зручно й красиво. Але сучасний напрямок casual прийшов до нас із Великобританії, У 1960-х роках там утворилась сильна контркультура, що протестувала проти традиційних цінностей, включно з дорогим елегантним одягом. Типовий гардероб її представників був простим і зручним, але підібраним зі смаком — все як у сьогоднішньому повсякденному стилі.

Особливості стилю кежуал

Casual у перекладі з англійської означає звичайний, вільний, невимогливий. Саме ці слова найкраще характеризують такий стиль. Його основні цінності — комфорт і доступність. Зазвичай стиль кежуал означає помірні ціни, тож вам не доведеться сильно витрачатися на цей гардероб. Така особливість дозволяє купувати безліч речей, створюючи десятки унікальних комбінацій та образів на кожен день.

До типових ознак стилю кежуал в одязі відносять:

  • однотонну кольорову гаму. У ній переважають нейтральні відтінки — чорний, сірий, білий, бежевий, рожевий, пудровий, хакі тощо. Рідше використовуються більш яскраві тони, наприклад, теракотовий, синій, червоний;
  • прямий або вільний силует. Зазвичай casual означає доволі просторий одяг, часто — оверсайз. Він не облягає тіло і не підкреслює особливості фігури;
  • лаконічні деталі. Без зайвого декору, вишивки, принтів тощо. Чим простіше — тим краще. Стиль кежуал пропонує шукати красу в мінімалізмі й гармонії, а не в розкоші та епатажі;
  • переважно натуральні тканини. Справжня класика casual — бавовна й денім. Влітку до них приєднується льон, а взимку — трикотаж і вовна.

Як стиль кежуал змінює бізнес-одяг й офісну культуру

Спочатку цей популярний стиль був ознакою футбольних фанатів та представників субкультур. Але вже в 1980-х роках його прийняли всі верстви суспільства. Стиль casual поширився на тісні вулички Нью-Йорку й розкішні вілли Голлівуду. Багато європейських та американських компаній зняли заборону на його використання в офісах. 

Стиль business casual почався з високотехнологічного бізнесу. Амбітні стартапи 1970-1990-х запрошували молодих спеціалістів з нестандартним способом мислення. Вони створювали для них максимально комфортні умови — в тому числі скасовували дрес-код. У кінці 1990-х та на початку 2000-х почався стрімкий розвиток технологічних компаній, які посіли лідерські позиції. Отже, всі інші брали з них приклад — у том числі в дозволі на використання стилю casual. 

І все ж бізнес-варіант цього напрямку має свої відмінності. Переважно в ньому використовують звичні для офісів предмети одягу — сорочки, блузки, прямі спідниці, штани, сукні-олівці тощо. Але він дозволяє створювати вільніші образи — без краваток, з розстібнутими зверху ґудзиками, з яскравими аксесуарами. До нього також часто додають светри, джемпери, пуловери та піджаки вільного крою.

Топ-5 елементів стилю кежуал, які кожен повинен мати у своєму гардеробі

Вибираючи одяг у стилі casual, ви можете орієнтуватися на модні журнали чи на образи знаменитостей. Але не слід забувати й про індивідуальність. Гардероб має враховувати особливості вашої фігури, ваш спосіб життя та ваш погляд на навколишній світ. Тому, створюючи модний актуальний образ, завжди додавайте в нього щось своє, щось унікальне.

1. Джинси

Стиль кежуал — це джинси, а джинси — це casual. Денім — це дуже практична тканина. Вона легко розтягується та повертає первісну форму, витримує великі навантаження й швидко очищується від бруду. Окрім того, речі з натуральної бавовни дуже приємні на дотик і не викликають алергічних реакцій. 

Але справжня цінність джинсів в контексті стилю одягу casual — це їх універсальність. Вони можуть поєднуватися з будь-якими іншими речами — футболками, поло, сорочками, светрами, джемперами, куртками тощо. Окрім того, ви можете знайти ідеальний варіант під будь-який настрій — вам доступні світло-блакитні, темні, чорні та навіть білі моделі. 

Класика street casual — джинси крою slim fit. Це прямі моделі, які трохи облягають ноги. Більш спортивний варіант — athletic fit, фасон зі звуженням у нижній частині. Такий одяг підкреслює атлетичну фігуру з добре розвиненими м’язами.

2. Худі чи світшот

Короткі кофти з капюшонами — ще один універсальний предмет одягу, без якого складно уявити стиль кежуал. Завдяки просторому мішкуватому крою вони приховують фігуру та візуально розширюють верхню частину тіла. Тому їх полюбляють як спортсмени, так і люди, які не часто вдаються до фізичних вправ. Худі будуть ідеально поєднуватися з широкими бавовняними штанами чи з шортами. Не варто думати, що такі кофти носять тільки в міжсезонний період — вам доступні й полегшені моделі для літа. 

Образи в стилі casual також часто включають світшоти — короткі або спортивні светри. Вони ближче до бізнесового напрямку. Тому їх часто носять разом із класичними штанами, піджаками та сорочками. перевагу віддають однотонним моделям з мінімалістичним кроєм — без вишивки, принтів чи декору.

3. Футболка

Опитування європейців та американців показують, що 80% з них, незалежно від віку, вдягають футболки принаймні пару раз на тиждень. За універсальністю та зручністю вони можуть посперечатися з худі та джинсами. Їх використовують майже у всіх напрямках цього стилю — від sport casual до business. 

Для кежуал краще вибирати однотонні футболки чи одяг з мінімалістичним принтом, наприклад, з геометричними візерунками. Деякі виробники навіть пропонують цілі колекції простих доступних моделей в різних кольорах. Купувати їх дуже зручно та вигідно.

4. Кросівки

У стилістиці casual перевага віддається лаконічному взуттю — прикладом служить знаменита торгова марка New Balance. Можна використовувати й спортивно-міські моделі, наприклад, Merrell чи Nike, а от розкішно-експериментальні витвори мистецтва на кшталт Yeezy краще залишити епатажним зіркам Голлівуду. 

Для casual краще вибирати кросівки нейтральних тонів — класичного білого й чорного, темно-сірого, блакитного чи пісочного. Але вони можуть бути прикрашені дрібними яскравими вставками — червоними, зеленими чи синіми. Основна увага у взутті приділяється саме чистоті й охайності.

5. Куртка чи піджак

Кращий верхній одяг для міжсезонного періоду — легка куртка. У casual найпопулярнішими є моделі з натуральної бавовняної тканини. Можна також використовувати лаконічні шкіряні речі — без лакованого покриття, зайвих блискавок та металевих декоративних деталей. 

Для бізнес-версії casual більш характерні піджаки. Це можуть бути як класичні приталені моделі, так і речі вільного крою. Традиційна сіро-чорна кольорова гама використовується нечасто — перевага віддається синім, блакитним чи світло-піщаним моделям. У casual-образи також можна додавати прості візерунки, наприклад, клітинку.

Де купити одяг у стилі кежуал?

Український бренд Maritel’ пропонує безліч моделей одягу й аксесуарів. В асортименті магазину ви знайдете речі в стилі casual — у тому числі спортивного чи бізнесового характеру. Колекції на всі сезони, розроблені разом з відомими інфлюенсерами, стануть для вас джерелом натхнення.

Створюйте неповторні образи на кожен день разом з Maritel’! Вибирайте одяг в стилі casual за допомогою зручного каталогу або шукайте локальні магазини у своєму місті!

Дата публікації: 20.08.2023
Поділитися у соц. мережах:
Рекомендовані товари
Переглянути ще